parallax background

Aftermovie Drone Cup pilot PO

Een succesvolle finale!

In maart is de Drone Cup pilot van start gegaan op BS de Doelakkers in Hilvarenbeek en BS 't Schrijverke in Goirle. De finale van dit spelconcept vond plaats op dinsdag 4 april jl. met 100 leerlingen uit groep 8 in sporthal de Haspel te Goirle.

Aftermovie

In de video zie je het verloop van deze finale (level 4 in de Drone Cup).

 

Wat hebben we geleerd van deze pilot?

Het enthousiasme van de leerlingen voor het onderwerp was groot en er werd tijdens het spelconcept in elk level (erg) goed meegedaan door de groep 8 leerlingen. Drones bieden als thema een hele mooie ingang om het met deze doelgroep over technologie en de toekomst te hebben. Leerlingen gaven gemiddeld een 8,9 als cijfer voor de Drone Cup als spelconcept.

Een aantal verbeterpunten om mee te nemen:

  • Het creatieve proces in de klas mag soms wat meer worden gestructureerd door tussentijds met de klas te bespreken hoe het gaat en wat de volgende stap in het proces is
  • Leren vliegen met drones moet je echt in kleine groepjes doen en op matten om kapotte drones te voorkomen
  • De finale mag iets langer duren (dan één rondje vliegen en weer landen op de mat)
  • We kunnen meer leerdoelen uit het vak techniek aan de Drone Cup gaan koppelen

Al met al kijken we terug op een geslaagde pilot, die wordt vervolgd met nieuwe Drone Cups door heel Nederland en het eerste NK Drone Racing voor basisscholen, dat eind juni gehouden zal worden in Meppel.

"En dan het onderzoek nog!"

Intrinsieke motivatie

FutureSkillz heeft samen met de Radboud Universiteit Nijmegen onderzoek gedaan tijdens de Drone Cup. Leerlingen in experimentele en controlegroepen vulden een gestandaardiseerde vragenlijst in over intrinsieke motivatie voor het vak techniek. De resultaten worden op dit moment nog geanalyseerd.

Creatief denken

Ook vulden alle deelnemers twee keer een gestandaardiseerde vragenlijst (TNO, 2015) in over creatief denken. Ook deze resultaten laten nog even op zich wachten.

Publicaties

Er zullen in 2017 en 2018 enkele (wetenschappelijke) publicaties verschijnen naar aanleiding van de Drone Cup pilot PO. FutureSkillz zal je hiervan via de sociale mediakanalen op de hoogte houden.

27 april 2018

Wegwijzer op weg naar de finale

Leerlingen van groep 5 en 6 leren met en van elkaar in de Drone Cup, op weg naar het kampioenschap.
26 april 2018

Hackathon Luchtvaarttechniek

In aanloop naar de landelijke finale van de Drone Cup Final was er een hackathon voor studenten ROC Tilburg in Ontdekstation 013 om drone race obstakels te bouwen.
29 november 2017

Drone Cup Friesland met Design Thinking

In de Drone Cup zit Design Thinking als ontwerpaanpak. Deze aanpak hebben wij onlangs uitgevoerd op basisscholen in Friesland.
5 oktober 2017

Beoordelen van creatief denken: hoe?

Als je creatief denken wilt gaan beoordelen, dan kun je kiezen uit drie aanpakken die in deze blog worden uitgelegd.