parallax background

School van de Toekomst hackathon in Antwerpen

Creatief denken stimuleren

Naast al het Drone Cup geweld is FutureSkillz ook bezig met andere vormen van leren. In Antwerpen vond er een hackathon voor tieners plaats, in samenwerking met Brainstorm Killers en de Cronos Groep.

Hackathon

Het recept voor een hackathon is als volgt. Je zoekt een opdrachtgever met een aansprekende casus waarvoor binnen een bepaalde tijd oplossingen bedacht en gepresenteerd moeten worden door de deelnemers. Meestal binnen 24 of 48 uur. Voor jonge mensen maken we dit recept nog wat specifieker en op maat, want... een hele dagdelen zitten werkt natuurlijk niet! Dus maken wij het actief, voegen er storytelling en gamification aan toe. Ook de ruimte om in te werken moet hartstikke tof zijn en uiteraard mag de befaamde pizza (of gezonde taco in dit geval) niet ontbreken!

Thema: School van de Toekomst

De Belgische Cronos Groep was bereid om samen met ons en Brainstorm Killers (Adam Saint en Janneke Meijers) de uitdaging aan te gaan, om een hackathon te organiseren voor tieners. Cronos Groep trad daarbij op als opdrachtgever, die het thema mag bepalen. In dit geval School van de Toekomst, omdat Cronos belang heeft bij het leren van hun toekomstige werknemers op school (en later in het bedrijf). Men is benieuwd naar hoe zij dat leren dan zien, zouden willen ervaren en betekenis geven: in wat voor omgeving, met welke middelen en ook wat er geleerd zou moeten worden.

Vragen in deze hackathon om te beantwoorden:

  • Hoe ziet jouw ideale klaslokaal eruit?
  • Welke vakken krijg je nog op school?
  • Hoe ziet de beste speelplaats eruit?
  • Hoe ziet een schooldag eruit?
  • Hoe ziet jouw werkplek eruit?

Deze vragen zijn in zogenaamde quests beantwoord door de tieners. Daarbij werden zij eerst ceremonieel tot 'baas van de school' gemaakt, die alles mag bepalen in de toekomst. Ook werd de School van de Toekomst letterlijk nagebouwd van karton. Hierdoor ontstonden nieuwe ideeën, als input voor de quests. Na het brainstormen koos elke groep een eigen presentatievorm uit om de quest te beantwoorden. De presentaties werden onder begeleiding van Brainstorm Killers ingeoefend. Na het eten waren de presentaties voor het aanwezige publiek, dat bestond uit ouders en medewerkers van de Cronos Groep.

"Een nieuwe vorm van leren"

Ook geschikt voor in de klas?

Hackathons bieden scholen mogelijkheden om leerlingen op een nieuwe manier te laten leren. Een hackathon duurt veel korter dan een project van een aantal weken en veel langer dan een losse les. Maar niet langer dan maximaal twee aaneengesloten schooldagen, anders wordt het meer een themaweek. Het thema van een hackathon koppel je aan leerinhoud van bijvoorbeeld het vakgebied Wereldoriëntatie. Door te zorgen voor een echt probleem, dat door een opdrachtgever in de klas wordt geïntroduceerd en beoordeeld, daag je leerlingen extra uit.

Hackathon: iets voor jouw school?

Lijkt het je leuk om eens te verkennen hoe zo`n hackathon eruit kan komen te zien bij jou op school, dan horen wij dit graag.

18 februari 2020

Perform Roms Internet browser Meant for Manufacturers DS and Nintendo wii Video games Free of charge

Many people ask yourself whether it is really feasible to experience the Manufacturers RANGE OF MOTION games because of their Nintendo DS or perhaps Wii. On […]
15 oktober 2019

Finest Video game titles Roms – Which is the very best Totally free DS Range of motion Download Internet site?

As you may know, there are lots of free DS ROMs available on the net today. Actually people is going to believe they are the very […]
28 september 2019

Play Roms Browser Online games

COMPUTER Roms are the best method to try out arcade, system and SONY PSP games on your computer. But , many players still find it hard […]
15 september 2019

Root Elements In Cougar Dating – An Update

If you are planning currently a cougar, you will notice that there are plenty of websites designed for precisely the same. This is to get expected […]