parallax background

Start Seizoen 1 Drone Cup Finals

Innovatiekracht stimuleren in het VO

Het nieuwe schooljaar staat op het punt van beginnen. FutureSkillz start met de eerste landelijke drone race competitie tussen VO scholen in Nederland.

Opzet

De Drone Cup Finals heeft als stinkende casus de opkomende drone sport in Nederland, waarin het van groot belang is dat er meer jongeren gaan drone racen en er drone races met spectaculaire obstakels komen. De denkkracht van VO leerlingen in de onderbouw wordt hierbij benut in de vorm van twee ontwerpopdrachten. Aan de hand van een simpele ontwerpaanpak (Design Thinking) gaan zij drones proberen aan te passen (modificeren) en bouwen obstakels voor de competitie tussen raceteams uit het VO, die in het voorjaar van 2018 wordt gehouden. Er zijn twee regiofinales en op 13 april a.s. is de landelijke finale in de Week van de Drones.

Digitale leeromgeving

Voor een meer uitgebreide indruk kun je de website van de Drone Cup Finals bekijken.

Kick-offs op VO scholen

Het Graaf Huyn College in Geleen en Sophanium SG uit Gulpen hebben gekozen voor een speciale kick-off waarin wij een introductie van de ontwerpopdrachten en vlieglessen verzorgen. Graaf Huyn College doet met vier tweede klassen mee en Sophanium SG met maar liefst vijf brugklassen. Voor beide scholen maakt VibeTeaser een spectaculaire intro video en ook volgt er na afloop nog een aftermovie.

Teaser

De Drone Cup Finals hebben we tijdens de zomervakantie op een fantastische manier intern afgetrapt in Oostenrijk: chillen, vliegen en filmen.

 

Communicatie

Docenten van deelnemende scholen ontvangen periodiek een nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. Vragen over de ontwerpopdrachten kunnen zij stellen in een afgesloten Google+ community. Leerlingen kunnen via Instagram foto's en video's posten van hun inspanningen. De Facebook pagina van de Drone Cup Finals is voor iedereen toegankelijk.

"Creatief denken en samenwerken kun je stimuleren!"

Tools voor creatief denken en samenwerken

In de ontwerpopdrachten zitten diverse tools (en technieken) om te brainstormen. Aan de hand van een Multifocus vragenlijst kan de docent leerlingen in evenwichtige teams plaatsen. Er is een beoordelingsmodel aanwezig, waarin het proces (creatief denken en samenwerken) 60% van de eindscore bepaalt. Leerlingen kunnen een bonus ontvangen als zij excelleren op bepaalde criteria.

Deelnemende scholen

Op dit moment doen er tien VO scholen uit vijf verschillende provincies mee. In het najaar zullen nog meer scholen aansluiten, zodat er sprake zal zijn van een landelijke competitie in 2018. FutureSkillz zal via dit blog en sociale media updates verspreiden over de voortgang van de Drone Cup Finals.

27 april 2018

Wegwijzer op weg naar de finale

Leerlingen van groep 5 en 6 leren met en van elkaar in de Drone Cup, op weg naar het kampioenschap.
26 april 2018

Hackathon Luchtvaarttechniek

In aanloop naar de landelijke finale van de Drone Cup Final was er een hackathon voor studenten ROC Tilburg in Ontdekstation 013 om drone race obstakels te bouwen.
29 november 2017

Drone Cup Friesland met Design Thinking

In de Drone Cup zit Design Thinking als ontwerpaanpak. Deze aanpak hebben wij onlangs uitgevoerd op basisscholen in Friesland.
5 oktober 2017

Beoordelen van creatief denken: hoe?

Als je creatief denken wilt gaan beoordelen, dan kun je kiezen uit drie aanpakken die in deze blog worden uitgelegd.