Hackathons... Klaar voor een uitdaging?

Een hackathon is een creatief proces waarin wij jonge mensen een echte uitdaging meegeven om op te lossen.

Deze uitdaging is altijd afkomstig van een opdrachtgever uit een bepaalde sector. Met deze uitdaging gaan zij aan de slag, binnen een beperkte hoeveelheid tijd. Het creatieve proces kan een hele dag of meerdere aaneengesloten dagen duren.

Hackathons zijn voor tieners ontzettend leerzaam. In het creatieve proces leren zij intensief met én van elkaar. Organisaties, zoals gemeenten en bedrijven, willen graag hun creativiteit benutten voor het oplossen van vraagstukken die een algemeen maatschappelijk belang dienen (sociale innovatie). En zeker niet onbelangrijk is de follow up. De uitkomst van een hackathon kan weer input zijn voor de volgende hackathon.

Sámen maken we de toekomst

Onze 8 succesfactoren

Om innovatiekracht vanuit 21st Century Skills in hackathons te stimuleren houden wij rekening met...

Uitdaging

Jonge mensen zetten zich graag in om de wereld te verbeteren. Dit vraagt om een uitdaging die hier rekening mee houdt en leidt tot verschillende oplossingen voor de praktijk.

Begeleiding

Om jonge mensen adequaat in een creatief proces te kunnen begeleiden, moet je niet alleen goed met hen kunnen omgaan en aanvoelen, maar ook een flexibele ontwerpaanpak beheersen.

Ontwerpaanpak

Welke stappen zet je in het proces en in welke volgorde? Hoe trigger je creativiteit? Wij gaan uit van een flexibele ontwerpaanpak, die creativiteit bevordert en past bij de doelgroep.

Omgeving en sfeer

Een coole, toffe omgeving nodigt uit om creatief te zijn. Wij denken dat jonge mensen zijn hier extra gevoelig voor zijn. Dus letten wij erg op de locatie, sfeer en aanwezige faciliteiten.

Balans en ritme

De boog kan niet altijd gespannen staan. Bovendien zijn er soms creatieve pauzes nodig. Wij begrijpen dit en zorgen voor afwisseling tussen inspanning en ontspanning, binnen en buiten.

Gamification

Spelelementen voegen waarde toe aan de beleving. Denk aan een spannend verhaal als rode draad, verrassingen tussendoor en soms (team)beloningen die verdiend kunnen worden.

Succeservaring

Elke deelnemer willen wij trots laten zijn op wat er is bereikt in een hackathon. Het met plezier delen van je oplossing is belangrijk. Er is nooit één winnaar, elke inspanning is mooi.

Follow up

Samen met de opdrachtgever bespreken we wat de hackathon heeft opgeleverd en hoe er een vervolg kan worden georganiseerd. Zo kunnen oplossingen verder worden doorontwikkeld.

Het creatieve proces wordt gewaarborgd door ons.

Toekomstgericht leren door te doen en te denken.

Alle spelers op een rijtje...

Bij een hackathon zijn meerdere stakeholders betrokken. Wie hebben wij wat te bieden?

1 / 3
1 / 3

Veel gestelde vragen

Wat je nog even moet weten over hackathons.

Inhoudelijk

1Wat is jullie ontwerpaanpak?
Wij maken gebruik van de vijf stappen uit Design Thinking, verrijkt met Google Sprints. Door deze combinatie kunnen we met onze doelgroep efficiënt, maar ook creatief werken naar concrete resultaten.
2Waar organiseren jullie hackathons?
Op verschillende locaties, afhankelijk van wat de opdrachtgever wil. Als een school opdrachtgever is, dan kunnen we de hackathon op de school zelf houden. Onze voorkeur heeft locaties buiten school, om te inspireren.
3Hoe wordt een hackathon afgesloten?
Elke hackahton eindigt altijd met pitches van de deelnemers voor een deskundige jury (waarin o.a. de opdrachtgever zit) in het bijzijn van ouders, kennissen en andere genodigden. De jury maakt winnaars bekend.

Overige vragen

1Wat doen jullie precies?
Wij verkennen, ontwerpen, plannen, voeren uit en evalueren hackathons. Het gehele proces wordt van A t/m Z begeleid, in goed overleg met onze opdrachtgever.
2Welke expertise hebben jullie in huis?
Wij hebben experts op het gebied van Design Thinking, maar ook een combi van ervaren en jonge, enthousiaste leerkrachten. Verder hebben we organisatorische en onderwijskundige kennis in huis.
3Wat zijn de kosten?
De kosten per hackathon zijn verschillend. Dit hangt o.a. af van de duur, de grootte van het deelnemersveld, materiaal en eventuele bijzondere kosten. In de voorbereiding stemmen we dit af.